Perheeni ennen ja nyt

15.04.2018

Muutama vuosi sitten perheeseemme kuului minun ja vaimoni lisäksi neljä yhteistä lastamme ja kaksi poikaa vaimoni aiemmasta suhteesta. Lisäksi luonamme asui viikonloppuisin ja koulun loma-aikoina vanhin tyttäreni aiemmasta liitostani. Minä kävin töissä ja vaimoni hoiti lapsia kotona. Elimme elämää, jota olin rakentanut lähes koko aikuisikäni. Olin elämääni täysin tyytyväinen käydessäni töissä ja viettäessäni vapaa-aikani lasteni kanssa. Ylöjärven lastensuojelu tuhosi kaiken tämän hyvin lyhyessä ajassa.

Vaimoni vanhimmalla pojalla oli tapana karkailla kotoa muutaman tunnin hatkareissuille. Hän muutti luoksemme veljensä kanssa ollessaan 7 vuotias. Ongelmia alkoi ilmetä heti muuton jälkeen eskarissa, mutta pidin heidän huoltaan aiheettomana, koska kotona ei ongelmia käytöksen kanssa ollut. Hiljalleen pojan ongelmat lisääntyivät, jolloin mekin huomasimme jotain olevan vialla. Käytös kotona oli edelleen moitteetonta, mutta aina kun silmä vältti, niin jotain tapahtui ja kotiintuloajat eivät toimineet. Yritimme saada pojan toimintaa kuriin yhteistyössä koulun, perhetyöntekijöiden ja sosiaalitoimen kanssa. Poika kävi juttelemassa psykologin vastaanotolla useaan kertaan ja koulun ehdotuksesta poliisikin kävi poikaa koululla jututtamassa meidän vanhempien ollessa myös paikalla. Pidimme palavereja sosiaalitoimistossa, koululla, psykologin luona ja milloin missäkin. Keksimme pojalle uusia harrastuksia mutta emme siltikään onnistuneet saamaan käytökseen muutosta. Vuonna 2012, jolloin pojan käytösongelmat alkoivat olemaan pahimmillaan asuimme Ruovedellä. siellä asiat hoituivat aina hyvässä hengessä ja yhteistyö toimi moitteettomasti kaikkiin suuntiin. Kävin töissä Tampereella ja työmatka kävi liian raskaaksi pitkien 13-15h työpäivien päälle, joten päätimme muuttaa lähemmäksi Tamperetta.

Kesällä 2013 muutimme Ylöjärvelle. Vanhimman pojan käytöshäiriöt jatkuivat edelleen muuton jälkeen ja alkoivat saada myös vakavampia piirteitä hänen tutustuttua häntä useita vuosia vanhempiin poikiin. Yritimme myös Ylöjärvellä saada yhteistyötä kouluun aikaiseksi, mutta koulun suunnasta ei yhteyttä meihin vanhempiin pidetty ja kuulimme pojan touhuista vasta perhetyöntekijöiltä. Perhetyöntekijät kävivät pari kertaa kahvilla ja lupasivat auttaa, mikäli ongelmat pojan kanssa jatkuvat. Eräänä aamuna herättyämme huomasimme pojan lähteneen omille teilleen ja vaimoni soitti perhetyöntekijöille. He lupasivat pitää silmänsä auki, jos sattuisivat poikaan törmäämään. Pian puhelun jälkeen he ilmoittivat löytäneensä pojan koulun pihalta ja olivat toimittaneet hänet suoraan paikalliseen lastensuojelulaitokseen. Päätyivät siltä istumalta sijoittamaan pojan kiireellisesti ja kuukautta myöhemmin veivät kaikki muutkin lapsemme. Perehdyn syihin ja seurauksiin myöhemmin. Välittömästi pyysimme saada lapset sijoitetuksi siskolleni, mutta lastensuojelu eväsi mahdollisuuden perustelematta asiaa mitenkään. Antoivat ymmärtää ettei sukulaisille ole yleensäkään mahdollista sijoittaa lapsia. Olisi pitänyt lasten tekoon ryhtyessä perehtyä lastensuojelulakiin, että olisi osannut välttyä lukuisilta sossun kusetuksilta. Tästä alkoi tähän päivään asti jatkunut taistelu sadistista lastensuojelun sosiaalityöntekijää ja koko mielivaltaista viranomaiskoneistoa vastaan!

Nyt kolme vuotta myöhemmin olen menettänyt avioliittoni, lapseni, työkykyni ja terveyteni. Koko kolmen vuoden ajan Ylöjärven lastensuojelun sosiaalityöntekijä on tehtaillut valheita perheestämme ja lapsistani. Edelleen tänäkin päivänä hän tekee päätöksiä, jotka ovat lasteni tapaamisia ja perheeni yhdistämistä vastaan, vaikka esteitä lasteni kotiin palauttamiselle ei ole olemassa. Hän on estänyt kaikki yrityksemme saada apua tilanteeseen ja ajan mittaan hän on tuhonnut täysin toimivan perheemme ja vienyt kaiken minkä eteen olen vuosia työskennellyt. En väitä olevani täydellinen isä, mutta olen tehnyt aina kaikkeni, jotta lapsillani olisi hyvä ja turvallinen kasvuympäristö ja näin myös tapahtui siihen asti, kunnes haimme apua Ylöjärven sosiaalitoimesta. Ongelmia oli perheessämme aivan kuten muissakin perheissä,mutta huostaanottoa ongelmamme eivät missään tapauksessa oikeuttaneet.

Koko 16 vuotisen isyyteni aikana kenelläkään ei ole ollut moitittavaa lasteni toiminnasta, vaatetuksesta, käytöstavoista, eikä myöskään toiminnastamme vanhempina. Lukuun ottamatta vanhimman pojan hatkareissuja ym. lapsemme eivät ole koskaan satuttaneet tahallaan ketään, rikkonut kenenkään omaisuutta, tai aiheuttanut mitään muutakaan ongelmaa. Olen koko ikäni käynyt töissä, en ole tehnyt rikoksia, olimme aktiivisesti mukana yhteiskunnassa ja olen hoitanut lapseni parhaalla mahdollisella tavalla. Lastensuojelun tultua elämääni minut on leimattu rikolliseksi narkomaaniksi, joka on täysin kyvytön kasvattamaan omia lapsiaan. Lapsillani on lastensuojelun tilauksesta todettu toistuvasti vakavia häiriöitä käytöksessä, vaikka edelleenkään he eivät ole tehneet mitään lasten normaalista ikätason mukaisesta käytöksestä poikkeavaa. Harhaanjohtavat kirjaukset tulevat vainoamaan lapsiani koko heidän elämänsä ajan!

Perheemme ongelmat olisi voitu hoitaa avohuollon tukitoimin, mikäli niihin olisi annettu mahdollisuus, mutta lastensuojelulla oli toiset suunnitelmat. Jälkikäteen tilannetta katsoessani minulle on täysin selvää, että sosiaalitoimen ainoa tavoite alusta asti on ollut lasteni huostaanotto. Olemme anoneet, pyytäneet ja vaatineet mm. vanhemmuuden arviointia, perhekuntoutusta ja lukuisia muita apumuotoja, mutta lastensuojelun sosiaalityöntekijä on kerta toisensa jälkeen evännyt meiltä kaikki tukimuodot vedoten mm. kunnan taloudelliseen tilanteeseen. Normi arjen tallaajana on ollut täysin mahdoton pitää puoliaan sosiaalityöntekijän mielivaltaista ja rikollista toimintaa vastaan. Hyvä kun voimat ovat riittäneet itseni kasassa pitämiseen, eikä aina siihenkään. Yhteydenpito lapsiini on pyritty minimoimaan vasten lasteni ja meidän vanhempien tahtoa. Kaikki vaatimuksemme tapaamisten lisäämiseksi on evätty tekaistuin perustein, joita yksikään viranomainen ei ole kyseenalaistanut. Ei korppi korpin silmää noki. Sosiaalityöntekijän vaihto on tehty mahdottomaksi, lastenkodin vaihto samoin, vaikka perusteet molempiin takuulla täyttyvätkin. He ovat pilanneet elämämme ja minun tulisi siitä huolimatta olla yhteistyökykyinen, vaikka näen heidän kerta toisensa jälkeen vetävän maton jalkojeni alta ja pilaavan lasteni elämän! Lastensuojelun sosiaalityöntekijä on luonut yhdenmukaisen valheiden verkon ja olen vakuuttunut, että hän on harjoittanut vastaavaa ennenkin. Surullista on myös se, että hän tekee tuon kaiken luottaen siihen, ettei kukaan hänen toimiinsa puutu. Ja näin on todellakin tapahtunut! Olen kyllästynyt viranomaisten sinisilmäisyyteen ja ennakkoasenteeseen, jonka mukaan perusteet sosiaalityöntekijän toiminnalle on täytynyt olla olemassa ja minun täytyy olla syyllinen syytöksiin, kun sossu ne kerran on kirjannut! Esimerkiksi Hallinto-oikeus ei puuttunut sosiaalityöntekijän toimintaan millään tavalla, vaikka lähetin heille pitkän listan sosiaalityöntekijän kirjaamista valheista todisteineen! Siltikin he ilmeisesti pitivät sossun valheellista kertomusta uskottavampana!

Yritän näyttää toteen Ylöjärven lastensuojelun rikollisen ja täysin tunteettoman toimintamallin, joka lamauttaa ja jyrää täysin vanhemmat, jotka yrittävät parhaansa pitääkseen lastensa puolia ja perheensä kasassa. Tulen myös kertomaan perheemme todellisista ongelmista, jotka olivat täysin mitättömiä lastensuojelun aiheuttamiin ongelmiin verrattuna. Vaikka huostaanotto joissain tapauksissa oikea vaihtoehto olisikin, niin yksikään perhe ei ole ansainnut kyytiä, jota Ylöjärven lastensuojelu tarjoaa! Lastensuojelun rikollista toimintaa tukee lukuisat muut viranomaiset ja lasten asioista vastaavat tahot, jotka tehtailee lapsista kirjauksia sosiaalitoimiston tarpeisiin. Tulevissa artikkeleissa esitän sosiaalitoimen ja lastensuojelulaitosten saumattoman yhteistyön meitä vanhempia vastaan lasteni kustannuksella. Minulla on hallussa sosiaalityöntekijän, perhetyön ja lastensuojelulaitosten ristiriitaisia kirjauksia väitetyistä ongelmista perheessämme, sekä äänitteitä, joista käy ilmi lastensuojelun ja lastenkodin rikollinen toiminta ja julkaisen niitä tarpeen mukaan. Pystyn näyttämään toteen sosiaalitoimen ja lastenkodin rikkovan lastensuojelulakia toistuvasti ja systemaattisesti. Enää puuttuu viranomainen joka olisi kiinnostunut totuudesta siinä määrin, että lähtisi asiaa selvittämään. Vielä kolmen vuoden jälkeen en ole sellaista tavannut.

Pahoittelen asian julkistamisen tuomaa haittaa sukulaisille ja tutuille. Mutta kuten tiedätte, lapset menee kaiken edelle ja asian julkistaminen on paras mahdollisuuteni saada heidät takaisin sinne minne he kuuluvat, eli kotiin!

Tarmo Vienovirta Akaa